Individuele coaching Groep Workshop Doen wat ik wil - voor het veranderen van een gewoonte in je dagelijks leven Presentatie - Doorbreek je sollicitatiegewoontes Groepsgesprek Elleke Boot - Workshop Workshop Doen wat ik wil - Handvatten voor het veranderen van een gewoonte in je dagelijks leven
drs. Elleke Boot - Coaching

Complimenten ontvangen: in 2 stappen je openstellen voor complimenten

28-03-2017

Hoe reageer jij op complimenten? Begin je te blozen? Te stamelen? Bagatelliseer je wat de ander zegt? Of ben je trots? Dankbaar? Vertel je erover aan anderen? 

Complimenten ontvangen vinden veel mensen lastig. Er komt een compliment: “Wauw, wat heb jij dat goed gedaan!” En daarop volgt de gedachte “Maar dat en dat kon er beter...” En misschien spreek je dat ook wel uit. Het kunnen ontvangen van complimenten is wel zo fijn, voor jezelf én degene die jou complimenteert. Hoe kun je ervoor zorgen dat je open gaat staan voor complimenten?

Twee stappen om daarmee aan de slag te gaan.

Stap 1: Zeg ‘Dankjewel’.

En daar hoef je helemaal niks aan te voegen. Niet waarom je het eens bent met de ander, niet waarom je het oneens bent met de ander. Een simpele ‘Dankjewel’ volstaat.
De ander: “Leuke jas!” > Jij: “Dankjewel.”
De ander: “Mooi hoe je dat net in de vergadering wist te verwoorden.” > Jij: “Dankjewel.”
En dat het met een rood hoofd en stamelend is, geeft niks. Op deze manier geef je de ander erkenning over wat hij/zij heeft gezegd.
Hierna kun je eventueel nog een vraag stellen.
De ander: “Goed idee!” > Jij: “Dankjewel. Ik twijfel nog aan een onderdeel, namelijk …. Wat vind jij daarvan?”
De ander: “Dat kapsel staat je goed!” > Jij: “Dankjewel. Wat vind je van de kleur?” 

Stap 2: Schrijf het gekregen compliment op.

Juist als je het ontvangen van complimenten lastig vindt, heb je waarschijnlijk de neiging om niet stil te staan bij wat er tegen je is gezegd. Complimenten zijn waardevol. Ze zijn er om jou in te laten zien wat je goed doet/kunt, wat je leuk staat, enzovoorts. Mensen laten aan je weten wat zij prettig vinden en wat ze aan je waarderen. Super mooi om te verzamelen en nog eens terug te lezen, bijvoorbeeld op een moment dat je twijfelt aan jezelf. Dus maak voor jezelf een mooi complimenten-boekje en schrijf elk gekregen compliment erin.

Je zal zien als je deze stappen toepast het ontvangen je steeds gemakkelijker afgaat en nog leuk wordt ook!

Begin direct door stil te staan bij welke complimenten jij gekregen hebt. Wat was het laatste compliment wat iemand jou gaf? Laat het weten in een reactie hieronder!

Meer lezen over gerelateerde onderwerpen:
- Hoe verander je een gewoonte? De 5 beste tips om zelf aan de slag te gaan!
- Wat is assertief reageren? 5 Tips om jezelf op assertieve wijze uit te spreken
- Faalangst of succesangst. Durf jij succesvol te zijn?
- De kracht van positief formuleren

 


Reageer

Naam

Antispam (vul hier 'ja' in)

Elleke Boot
06 1043 3635
info@ellekeboot.nl

LinkedInPinterestTwitterGoogle+ GRATIS Kennismaking
Doelgerichte coachinG
website maken