Individuele coaching Groep Workshop Doen wat ik wil - voor het veranderen van een gewoonte in je dagelijks leven Presentatie - Doorbreek je sollicitatiegewoontes Groepsgesprek Elleke Boot - Workshop Workshop Doen wat ik wil - Handvatten voor het veranderen van een gewoonte in je dagelijks leven
drs. Elleke Boot - Coaching

Hoe angst tot uitstellen leidt

27-03-2018

Hoe angst tot uitstellen leidt

In de blog Wat is de functie van uitstellen? Schrijf ik dat uitstellen meestal voortkomt uit directe behoeftebevrediging. Je hebt ergens geen zin in en gaat iets doen wat leuker is of wat ervoor zorgt dat je iets stoms niet hoeft te doen. Ben je een hardnekkige uitsteller en herken je jezelf niet in de andere blog? Dan is deze voor jou. Ik geef uitleg over belemmerende angsten en overtuigingen, met uitstelgedrag als gevolg.

Hardnekkige angsten

We willen graag dingen goed doen. In ieder van ons zit de behoefte om te presteren, om erbij te horen en dus ook de angst om te falen. Rationeel kunnen we wel omgaan met falen: ‘Fouten maken hoort erbij.’ Gevoelsmatig zit het echter diep ingebakken. Bij de een meer dan de ander, maar we doen allemaal ons best om het maken van fouten te voorkomen. Dit kan zo ver gaan dat we dingen niet meer (willen) doen. Dat kan zich uiten in uitstelgedrag. Het hoeft niet concreet en duidelijk te zijn, maar gebeurt wel. Onbewust schuif je iets steeds meer voor je uit. Je ervaart het misschien als ‘geen zin in’, maar ergens is een stemmetje die je aan je vertelt ‘ik durf niet’.

Uitstellen door angst

Een voorbeeld. Je hebt besloten om meer te gaan netwerken. Op zich ben je iemand die makkelijk contact legt met andere mensen. Je hebt pas een webinar gevolgd over netwerken en weet dus wat je kunt verwachten. Het enige wat je nog hoeft te doen is uit te zoeken waar de eerstvolgende netwerkbijeenkomst plaatsvindt. Je weet wel waar je deze informatie kunt vinden en neemt je voor om het te bekijken. Alleen even opzoeken en inplannen. Dat is alles. Meer hoef je niet te doen. En dan… zijn er alweer maanden voorbij zonder dat je zelfs maar een poging hebt gedaan om te kijken.
Er kunnen allerlei redenen voor zijn:

Oftewel: er zijn genoeg smoesjes om niet te doen wat je van plan bent. Wat is de echte reden? De wil is er, maar iets houd je tegen. De kans is groot dat het te maken heeft met angst.
Een eerdere ervaring waarbij je op mensen afstapte en je genegeerd werd. Niet weten wat je te wachten staat. Misschien is je pitch toch niet goed genoeg? Geen idee in wat voor kleren de andere aanwezigen lopen en of jouw outfit daarbij past. Misschien maak je een enorme blunder en verspil je daarmee al je netwerkkansen.
Angst voor het onbekende. Angst om te falen.

Herken jij dat je uitstelt vanwege (faal)angst? Wil je dit doorbreken? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking.


Meer lezen over gerelateerde onderwerpen:

- Wat is de functie van uitstellen?
- Vanuit angst naar vertrouwen
- Faalangst of succesangst. Durf jij succesvol te zijn?
- Hoogsensitief en ondernemer. Voor- en nadelen


Reageer

Naam

Antispam (vul hier 'ja' in)

Elleke Boot
06 1043 3635
info@ellekeboot.nl

LinkedInPinterestTwitterGoogle+ GRATIS Kennismaking
Doelgerichte coachinG
website maken