Privécoaching Coachen van een volle zaal Coaching Workshop 'Doen wat ik wil'

Hoe de angst voor verandering omzeilen? Kaizen: zorg ervoor dat je toegang tot je cortex hebt

Blog: de angst voor verandering omzeilen

Bij verandering komt er automatisch angst opzetten. Soms herken je dit niet, maar er is wel een fysieke reactie. In deze blog lees je hoe dat komt en wat je kunt doen om de angst te omzeilen.

Bron: de informatie uit deze blog komt uit het boek  ‘De kunst van Kaizen’, geschreven door Robert Maurer.

Hersenfunctie

Onze hersenen bestaan uit verschillende delen. Een daarvan is de cortex. Hier bevindt zich het rationele denken en impulsieve acties. Ook beschaving, kunst, wetenschap en muziek verwerk je in de cortex. Om een gewoonte te veranderen heb je toegang tot dit onderdeel van je hersenen nodig.
Echter…:‘De hersenen zijn zo ontworpen dat elke nieuwe uitdaging, gelegenheid of verlangen een zekere angst oproept.’ (p. 32) Hierdoor wordt de toegang tot de cortex, die je dus nodig hebt om te kunnen veranderen, deels of helemaal afgesloten. Schematisch ziet dat er zo uit: 

Belangrijk doel > angst > toegang tot de cortex beperkt > mislukking

Minder belangrijk doel > angst omleid > toegang tot de cortex > succes

(Bron: De kunst van Kaizen, Robert Maurer, p.33)

Hierbij maakt het niet uit hoe groot de verandering is. Het kan lifechanging zijn, zoals een verhuizing, maar ook iets wat je zelf als pietluttig beschouwt, zoals minder televisie kijken.

De angst omleiden

Een voorbeeld van wat iemand mij laatst vertelde:
“Als ik thuis kom van het werk, dan neem ik heel vaak een glaasje wijn en ook bij het eten drink ik nog een glas. Dat is al gauw 2 glazen wijn per dag. En soms worden het meer dan 2… Tegenwoordig maak ik als ik thuis kom gemberthee met een beetje honing. Dit gaat ook niet altijd goed, maar ik drink wel minder alcohol dan eerst.”

Belangrijk doel: door de weeks geen alcohol drinken > angst: bijvoorbeeld ‘kan ik dan wel voldoende ontspannen na mijn werk?’ > toegang tot de cortex beperkt > mislukking 

Minder belangrijk doel: als ik thuiskom vervang ik 1 glas wijn voor een glas thee > angst omleid > toegang tot de cortex > succes

Verdiepende vragen

In deze situatie geeft diegene aan dat het niet altijd lukt. Dan is de vraag: is de stap klein genoeg? Zij kan bijvoorbeeld starten met alleen op maandag thee drinken bij thuiskomst. Als dat succesvol is er nog een dag bij nemen.
Een andere vraag is: welke angst komt er bij haar op? Heeft dat te maken met ontspanning? Of een andere reden? Het kan lastig zijn om deze angst te verwoorden, omdat je zelf niet als angst betiteld. Je lichaam reageert er echter wel op die manier op. Stel dat angst bij de persoon uit het voorbeeld te maken heeft met ontspanning: Waarmee kun je de alcohol vervangen? Wat is een andere manier waarop jij ontspanning ervaart na het werk? Op deze manier leg je de focus op een nieuw doel. 

Hoezo angst?

De zogeheten angst kun je herkennen aan de volgende gedachten:

Kortom: het kost je moeite om te doen wat je van plan was. De verandering roept een (lichte) weerstand op. Juist door het zetten van hele kleine stapjes omzeil je deze gedachten en dan wordt het veranderen een stuk gemakkelijker!
Misschien behoor jij echter tot de gelukkigen, die angst kunnen omleiden door het om te zetten in een andere emotie: opwinding. ‘Hoe groter de uitdaging is, hoe opgewondener, productiever en gedrevener ze worden.’ (p. 34) Helaas hebben maar weinig mensen dit talent.

Boek lezen

Wil je het hele boek van Robert Maurer lezen? Bestel ‘De kunst van Kaizen’ dan hier

Meer lezen over gerelateerde onderwerpen:
- Waarom het zetten van kleine stapjes zo goed werkt bij het behalen van je doel
- Goede voornemens: waarom is het zo lastig om deze vol te houden?
- Wanneer kan ik het beste mijn gewoonte veranderen?
- Hoe verander je een gewoonte? De 5 beste tips om zelf aan de slag te gaan!

02-05-2017 Deel


(vul hier 'ja' in)
Maak een blog op je website met Websitemachine.nl