Individuele coaching Groep Workshop Doen wat ik wil - voor het veranderen van een gewoonte in je dagelijks leven Presentatie - Doorbreek je sollicitatiegewoontes Groepsgesprek Elleke Boot - Workshop Workshop Doen wat ik wil - Handvatten voor het veranderen van een gewoonte in je dagelijks leven
drs. Elleke Boot - Coaching

Hoe raak ik uit de negatieve spiraal?

29-08-2017

Hoe raak ik uit de negatieve spiraal?

Er gebeurt iets vervelends en je raakt langzaam maar zeker steeds meer in zak en as. Klinkt bekend? Wat doe jij in dat geval om weer in een positieve spiraal te komen? Wat werkt er? In deze blog krijg je diverse tips mee, met aan het eind het beste advies voor elke situatie.

Ik geef regelmatig presentaties/workshops aan mensen die werk zoeken. Pas zei een deelnemer naderhand tegen mij: “Het is goed voor werkzoekenden om deze workshop bij te wonen. Het is zoveel gemakkelijker om in een negatieve spiraal te raken, dan om eruit te komen. Jij geeft handvatten hoe weer een positieve spiraal te creëren.” Van deze kant had ik mijn workshop nog niet bekeken. Wel is mijn insteek positief. Ook inspireer ik mensen om zich te richten op wat je wél wilt en zodoende de focus weg te halen bij wat je níet wilt. De woorden van de deelnemer aan de workshop zetten mij aan het denken. Ik kan in het dagelijks leven vrij zwaar op de hand zijn. Als er iets gebeurt, dan raakt mijn hoofd vol daarmee en heb ik weinig ruimte over voor ontspannen lol maken. De negatieve spiraal is mij dan ook niet vreemd. Uiteindelijk kom ik er altijd weer uit. De ene keer zonder daar moeite voor te doen. Soms met behulp van anderen. Maar vooral: door er zelf actief mee aan de slag te gaan. 

Hoe kun je jezelf uit de negatieve spiraal halen en een positieve spiraal creëren?

Kleine stapjes

Elk gezette stap is er een. Verwacht van jezelf niet dat je van de ene op de andere dag weer helemaal happy rondhuppelt. Geef jezelf de tijd en stel jezelf dagelijks de vraag: Welke kleine stap zet ik vandaag om lekker in mijn vel te zitten?

Kleine stapjes die je kunt zetten

Weet je al wat je kunt veranderen? Stop met uitstellen!

Als je voor handen hebt wat je kunt doen om beter in je vel te zitten: doe dat dan ook. Wat houd je tegen?

Meer lezen: De gewoonte van uitstellen omzetten in actie ondernemen

De tijd nemen
Stoppen met vechten en toelaten dat je op dit moment niet lekker in je vel zit, kan een enorm verschil maken. Maak een (dag)deel vrij waarin je niks hoeft. Je hoeft je niet goed te voelen, je hoeft niks leuks te doen. Even jezelf alle ruimte geven om te voelen wat je voelt. 

Succeservaring creëren

Waar ben jij goed in? Ga dat doen! Van succeservaringen worden mensen blij. Als ik mij rot voel en er staat een workshop gepland, dan denk ik van tevoren: ‘Dit kan nooit goed gaan.’ Maar niets blijkt minder waar. Als ik aan kom op de locatie, voel ik me al een stuk beter. Vervolgens ga ik aan de slag met de groep en dan… blijken de deelnemers helemaal enthousiast te zijn en geniet ik met volle teugen. Vervolgens ga ik met nieuwe energie naar huis. Ga dus iets doen waarna je trots op jezelf bent.

Wat werkt er voor jou? Een tekening maken? Een rondje van 22 kilometer binnen een uur fietsen? Een blog schrijven?

Gezond eten

Het is al vaak gezegd en geschreven: eten heeft invloed op je stemming. Weg met de suikers en chips. Kom maar op met de havermout, groente en fruit! Maak voor jezelf iets klaar wat lekker en gezond is.

Vraag om hulp

Om hulp vragen kan om twee redenen:

  1. Omdat iemand aan je zijde je steun geeft en van daaruit je proces gemakkelijker verloopt.
  2. Omdat je er zelf niet uitkomt.

Je kunt hiervoor naar een goede vriend(in) gaan en diegene om raad vragen. Iedereen kent de negatieve spiraal: hoe is hij/zij daarmee om gegaan? Je hart luchten doet vaak wonderen! Ook kun je terecht bij de huisarts voor een doorverwijzing als de negatieve gedachten langer aanhouden dan dat je gewend bent. Een tussenstap is: naar een coach, haptonoom of een andere professional gaan, die een luisterend oor biedt en je helpt je gedachten in perspectief te plaatsen.

Meer lezen: Om hulp vragen: maak het jezelf gemakkelijk

Het beste advies

Ik kan je tientallen tips geven en deze kunnen allemaal werken, maar de clou is: leg de focus op wat je wél wilt. Wat wil jij nu wel? Welke stap kun je daar nu wél in zetten? Wat is er nu wél fijn in je leven? Wat kun jij wél bereiken? Wat weet je wél al? Wel, wel, wel, wel!

Meer lezen: De kracht van positief formuleren

Nota bene

Deze tips zijn voor mensen die in een negatieve spiraal belanden en de kracht hebben hier zelf actie op te ondernemen. Bij een depressie of een chronische ziekte, zijn de adviezen een druppel op een gloeiende plaat. Misschien inspireert het je dan wel, maar het is niet de oplossing.

Wat werkt er voor jou om een negatieve spiraal om te zetten in een positieve? Laat het mij weten in een reactie.

Kom je zelf niet uit de negatieve spiraal? Neem dan contact met mij op. Dan ga ik met je onderzoeken welke gewoonte je in de weg staat en wat jou helpt om weer in een positieve flow te komen.

Meer lezen over gerelateerde onderwerpen:
- Vanuit angst naar vertrouwen
- Wanneer moet ik mijn gewoonte veranderen?
- Accepteren van vermoeidheid en emoties
- 15 Gewoontes voor een gezonde lifestyle 


Reageer

Naam

Antispam (vul hier 'ja' in)

Elleke Boot
06 1043 3635
info@ellekeboot.nl

LinkedInPinterestTwitterGoogle+ GRATIS Kennismaking
Doelgerichte coachinG
website maken