Individuele coaching Groep Workshop Doen wat ik wil - voor het veranderen van een gewoonte in je dagelijks leven Presentatie - Doorbreek je sollicitatiegewoontes Groepsgesprek Elleke Boot - Workshop Workshop Doen wat ik wil - Handvatten voor het veranderen van een gewoonte in je dagelijks leven
drs. Elleke Boot - Coaching

Hoogsensitief en ondernemer. Voor- en nadelen

12-03-2018

Hoogsensitief en ondernemer

Sinds ik werk als ondernemer merk ik dat ik mij een stuk beter voel. Ik ben veel minder vaak vermoeid en ziek dan in loondienst. Dit heeft er onder andere mee te maken dat ik op een andere manier omga met prikkels en met tijd.

Hoogsensitief

Ik ben hoogsensitief, oftewel HSP (Highly Sensitive Person). Dat betekent dat bij mij de prikkelverwerking anders verloopt dan bij iemand die niet HSP is. Ik heb meer tijd nodig om prikkels te verwerken. Het is verschillend hoeveel tijd en wat ik nodig heb. Ik leer mezelf hierin steeds beter kennen. Daarbij doe ik mijn best om de voordelen te versterken en zo min mogelijk last te hebben van de nadelen.

Voor mij werkt het heel goed om te werken als ondernemer. Hieronder zet ik de voordelen voor je op een rij. Uiteraard heeft ondernemerschap ook nadelen, daar zal ik mee beginnen.

Nadelen

Geen vaste loon

Als ondernemer heb je onzekerheid over je inkomsten. Als je hoogsensitief bent is de kans groot dat je houdt van duidelijkheid en moeite hebt met veranderingen. Als ondernemer werk je in een sector die constant in verandering is en die geen financiële zekerheid biedt. In ieder geval in de eerste jaren. Later heb je misschien stabiel werk voor jezelf gecreëerd.

Geen inkomsten bij ziekte / overprikkeling

Van overprikkeling kun je ziek worden. Als ondernemer moet je er dus voor zorgen dat je een financieel vangnet hebt om de dagen dat je ziek of moe bent op te vangen.

Neiging om te hard te werken

Ben je ook zo’n harde werker? Wil je ook zo graag alles goed doen? Dan heb je vast ook de neiging om knetterhard te werken. Een handige eigenschap als ondernemer. Alleen… is de kans dan groot dat je jezelf over de kop werkt. Ondernemerschap vul je zelf in. Ben je een harde werker? Zorg er dan voor dat je ook hard ontspant.

Grenzen vind je door ze op te zoeken

In loondienst staan bepaalde grenzen, zoals werktijd vast. Als ondernemer bepaal je deze zelf. Het nadeel daarvan is dat je altijd door kunt blijven gaan met werken. In het begin gaat dat goed, maar dan knalt ineens de overprikkeling erin. Wat werkt er wel en niet voor jou? Hier kom je alleen achter door het uit te zoeken. Daarbij loop je het risico een flinke stap terug te moeten doen of een periode bij te moeten komen van overprikkeling.

Voordelen

Eigen tijd indelen

Een van de redenen waarom mensen gaan ondernemen is het gevoel van vrijheid te hebben. Jij bepaalt wat jij wanneer doet. Ben je iemand die ’s ochtends productief is? Dan sta je vroeg op en ga je aan de slag. Ben je iemand die liever ’s avonds werkt? Dan slaap je uit en werk je in de avonduren. Misschien werkt het voor jou om 3 uur te werken, dan 3 uur vrij te zijn en nogmaals 3 uur te werken. Het kan allemaal! Ook kies je op welke dagen je werkt. Heb je op maandag een volle dag met afspraken? Dan plan je voor dinsdag een rustige dag in. Jij bepaalt jouw agenda. Hierbij kun je volledig rekening houden met de hoeveelheid prikkels die je krijgt en hoeveel tijd je nodig hebt om deze te verwerken. Naast het plannen is het mogelijk om te werken vanuit de flow van die dag. Ik werk graag in de ochtend. Merk ik dat het mij die dag niet lukt? Dan neem ik acuut de ochtend vrij en ga ik pas aan de slag wanneer ik wel weer de drive heb.

Kiezen met wie je samenwerkt

Van de een krijg je energie, terwijl de ander je leegzuigt. Iedereen kent dat gevoel. Als HSP komt de leegzuiger hard aan. Daarna is je energie op… In loondienst heb je geen keuze. Je collega’s en andere organisaties met wie je samenwerkt staan vast. Als ondernemer ben je vogelvrij. Jij bepaalt met wie je werkt. Ik werk alleen samen met mensen en organisaties waar ik me goed bij voel. 

Kiezen waar je werkt

Licht, luchtvochtigheid, planten, geluiden, ruimte om je heen. De locatie waar je werkt is enorm bepalend voor hoe je je voelt. Als ondernemer kies je zelf waar je werkt. Heb je behoefte aan mensen om je heen, dan kun je naar een flexwerkplek of café gaan. Wil je in een prikkelarme omgeving zijn, dan kun je deze thuis creëren.

Afwisseling tussen wel/geen prikkels

De ene HSP heeft behoefte aan geen prikkels, de andere aan veel prikkels, weer een ander aan afwisseling in prikkels. Ik behoor tot de derde categorie. Veel prikkels is te veel, weinig prikkels motiveert mij niet. Ik heb graag afwisseling. Hoeveel wisselt per keer. Dat is zo fijn aan het ondernemen. Ik deel mijn eigen tijd in, dus ook hoeveel prikkels ik heb. Zo blijf ik in balans.

Je kunt dus als ondernemer volledig werken op de manier die bij je past, maar je mist wel een aantal zekerheden. Ik ben benieuwd: wat is voor jou de reden dat je als HSP bent gaan ondernemen?


Ben je ondernemer en loop je regelmatig tegen overprikkeling aan? Neem dan contact met mij op. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek denk ik met je mee over wat jij nodig hebt.


Meer lezen over gerelateerde onderwerpen:
- Wat is hoogsensitief?
Wat te doen bij overprikkeling als je hoogsensitief of overspannen bent? 11 tips om te ontprikkelen
Om door te zetten heb je luiheid nodig
Accepteren van vermoeidheid en emoties


Reageer

Naam

Antispam (vul hier 'ja' in)

Elleke Boot
06 1043 3635
info@ellekeboot.nl

LinkedInPinterestTwitterGoogle+ GRATIS Kennismaking
Doelgerichte coachinG
website maken