Privécoaching Coachen van een volle zaal Coaching Workshop 'Doen wat ik wil'

Mobiel afkicken: in 8 stappen bepaal jij wat je doet met je telefoon

 
Het is tegenwoordig heel normaal om verslaafd te zijn aan je mobiele telefoon. Ben jij verslaafd? Wil je dat je mobiel niet meer je leven beheerst, maar dat jij je mobiel beheerst? Na deze blog weet jij hoe op een relaxte manier af te kicken!

Een smartphone: super handig. Je hebt van alles bij de hand en bent overal bereikbaar. Er zit echter ook een keerzijde aan: het zorgt voor afleiding en belemmert je om écht contact met iemand aan te gaan. Om dit te veranderen een stappenplan voor mobiel afkicken.   

Stap 1: Maak bewust de keuze

Weet je zeker dat je anders om wilt gaan met je mobiel? Zo ja, kies er dan bewust voor dat je vanaf nu je best daarvoor gaat doen.

Stap 2: Motivatie

Je bent niet voor niks op deze blog uitgekomen en maakt niet voor niks de keuze om te willen veranderen. Beantwoord de volgende vragen en schrijf de antwoorden voor jezelf op. Dan kun je deze erbij pakken op het moment dat je moeite hebt met de verandering.

Waarom wil jij zo graag op dit moment juist deze gewoonte veranderen?

De vraag gaan we splitsen in 3 deelvragen:

  1. Waarom OP DIT MOMENT? Je had er ook voor kunnen kiezen om een half jaar geleden al anders met je mobiel om te gaan of daar over een maand mee te starten. Jij kiest voor ‘nu’.
  2. Waarom wil JIJ veranderen? Waar loop jij tegenaan? Wat vind je vervelend?
  3. Waarom DEZE GEWOONTE? Welke gewoonte met betrekking tot je telefoon wil je veranderen? Je kunt denken aan: minder vaak op het scherm kijken, telefoon vaker thuis laten, minder posten op Social Media, enzovoorts. Wat is de reden dat je hiervoor kiest?

Stap 3: Doel

Maak nu je doel concreet. Beschrijf in één zin wat je precies wilt bereiken. Zorg ervoor dat het doel in je eigen woorden beschreven is en dat je zin hebt om ermee aan de slag te gaan. Voor tips om je doel concreet te maken, kun je terecht bij de blog Hoe stel je een concreet doel op? En De kracht van positief formuleren is ook een aanrader.

Een voorbeeld van een concreet doel is:
Tijdens live contact met vrienden en familie zet ik mijn telefoon op stil en bekijk ik alleen op het toilet naar ontvangen berichten.

Stap 4: Zet kleine stapjes

Waarschijnlijk wil je het opgestelde doel direct uitvoeren. Daarmee verwacht je wel veel van jezelf… Van de ene op de andere dag het roer omgooien kán werken, maar je maakt het jezelf een stuk gemakkelijker door kleine stapjes te zetten.

Voorbeelden van kleine stapjes:

Meer hierover kun je lezen in de blogs:

Waarom het zetten van kleine stapjes zo goed werkt bij het behalen van je doel
Hoe de angst voor verandering omzeilen? Kaizen: zorg ervoor dat je toegang tot je cortex hebt

Stap 5: Jezelf belonen

De verslaving aan je mobiel komt doordat je beloningssysteem in je hersenen geactiveerd wordt. Aangezien je dit automatische systeem minder in werking gaat zetten, is het raadzaam om zelf voor de beloning te zorgen. Elk gezet stapje is een beloning waard! Let wel: klein stapje, kleine beloning. De beloning zorgt voor een positief gevoel, waardoor je gemotiveerd blijft. Maak het veranderen leuk voor jezelf!

Voorbeelden van beloningen kun je vinden op Pinterest.

Stap 6: Stel de mensen in je omgeving op de hoogte

Het is handig als de mensen om je heen op de hoogte zijn van je mobieldieet. Reageerde je altijd binnen een minuut op een ontvangen bericht? Dat gaat veranderen! Voor anderen is het fijn om te weten wat ze van je kunnen verwachten.

Andere redenen om je omgeving op de hoogte te stellen:

Stap 7: Omgaan met terugvallen

Er zullen vast moment komen dat je het énorm lastig vindt om met je doel bezig te zijn. Afkicken gaat niet zonder slag of stoot… Wat je kunt doen op zo’n moment: haal diep adem, accepteer dat je op dit moment moeite hebt met je nieuwe gewoonte, onderzoek de oorzaak en of je doel nog bij je past en zet daarna weer een kleine(re) stap. Vooral in het laatste zit veelal de kern. Waarschijnlijk heb je een te grote stap gezet, die niet haalbaar voor je was. Een kleinere stap richting je doel zetten, is dan de oplossing.

Stap 8: Blijf bewust bezig met je doel

Een verandering vindt niet 1,2,3 plaats. Hier is tijd voor nodig! Je bent waarschijnlijk jaren bezig geweest met jezelf aanwennen je telefoon veel te gebruiken. Daarbij wordt elke keer als je een berichtje of ‘like’ ontvangt je beloningssysteem geactiveerd. Afkicken kost dus tijd. Meer daarover kun je lezen in de blog Goede voornemens: waarom is het zo lastig om deze vol te houden?

Wat is jouw ervaring met afkicken van je mobiel? Laat het weten in een reactie.
Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Of wil je hulp bij het veranderen van je mobiele gedrag? Neem dan contact met mij op!

Meer lezen over gerelateerde onderwerpen:
Wat is het verschil tussen een verslaving en een gewoonte?

Externe artikelen
Gezondnu.nl: Dit doet je smartphone met je hersenen
Zembla: Verslaving aan de mobiele telefoon lijkt op drugsverslaving 
Ondertussen.nl: Deze 3 apps helpen tegen je telefoonverslaving

 

09-05-2017 Deel


(vul hier 'ja' in)
Maak een blog op je website met Websitemachine.nl