Individuele coaching Groep Workshop Doen wat ik wil - voor het veranderen van een gewoonte in je dagelijks leven Presentatie - Doorbreek je sollicitatiegewoontes Groepsgesprek Elleke Boot - Workshop Workshop Doen wat ik wil - Handvatten voor het veranderen van een gewoonte in je dagelijks leven
drs. Elleke Boot - Coaching

Om door te zetten heb je luiheid nodig

16-05-2017

Om door te zetten heb je meer luiheid nodig

Doorzetten. De een is ‘kampioen doorzetten’, terwijl de ander zichzelf met moeite een schop onder z’n kont geeft. Hoewel ‘doorzetten’ als kwaliteit wordt gezien en niet-doorzetten veelal als ‘lui’ word bestempeld, is voor beide wat te zeggen. Ik pleit voor meer luie pauzes, zodat je makkelijker door kunt zetten.

Altijd maar doorgaan

Ik ben echt een doorzetter. Hoe positief dat ook klinkt, ik snij mezelf er regelmatig mee in de vingers. Pas geleden nog. We waren aan het klussen in huis. Het was een drukke dag: slopen, opruimen, naar de winkel voor inspiratie, de weekboodschappen halen. In mijn beleving moest ik daarna nog van alles doen, zoals stofzuigen en koken. Waarop een ander zei: “En nu gaan we even helemaal niks doen.” Het ging totaal tegen mijn natuur in. Ik wilde een uurtje doorgaan en daarna volledig vrij zijn. Toch deed ik mee. Het verraste mij hoe moe ik was en hoezeer ik opknapte van een half uurtje op de bank zitten. Op zo’n moment zou ik graag wat meer luiheid in me hebben. Het is wat mij betreft dan ook totaal onterecht dat ‘doorzetten’ een kwaliteit is en het tegenovergestelde (iemand een idee hoe je dat kunt noemen?) als negatief wordt bestempeld.

Voor- en nadelen doorzetten

Het fijne van doorzetten is dat je in moeilijkere periodes veel kunt bereiken. Een kanttekening is dat je te lang door kunt gaan en daarmee jezelf voorbij loopt. Die kans is minder groot als je moeite hebt met doorzetten. Hoewel de mogelijkheid tot ergernis naar jezelf ‘doe nou maar gewoon’ groot is op het moment dat je weer eens met andere (minder belangrijke) dingen bezig bent.

Nog een aantal effecten

Valkuilen van doorzetters:

Positieve effecten bij doorzetten:

Valkuilen van niet-doorzetters:

Positieve effecten van niet-doorzetten:

Pauze nemen is belangrijk

In theorie weet ik wel hoe het werkt. In de praktijk kan het lastig zijn.
Volgens mij is de combinatie tussen doorzetten en luie momenten ideaal. Ik ben voorstander van bewust pauzes inlassen. Maak er voor jezelf de gewoonte van dat je om bepaalde tijden op de dag pauze hebt. Op sommige werkplekken wordt hiervoor gezorgd. Daar is rond 10 uur en rond 15 uur een kwartier koffiepauze, naast de lunch van een half uur. Maar de meeste mensen moeten dit zelf organiseren. Naast deze gestructureerde momenten is uit het raam staren enorm waardevol. Tijdens zo’n minuutje van wegdromen ontspannen je hersenen, zodat er ruimte ontstaat voor inspiratie of een extra zetje in de rug om door te zetten.
Voor mij is pauze een belangrijk onderdeel van het werken, in plaats van een ondergeschoven kindje. Volgens mij werken mensen namelijk vele malen efficiënter als ze op een dag meerdere rustmomenten hebben. Dat betekent dat je in de pauze dan ook niet inhoudelijk over werk praat (eigenlijk ben je dan gewoon aan het overleggen en dat kan ook tijdens werktijd), niet je (privé) e-mail checkt of iets anders online doet. Juist zo min mogelijk prikkels en het liefst beweging en/of lekker lachen met collega’s/andere mensen om je heen.

Volgens mij ontstaat er door middel van genoeg pauzes vanzelf meer ruimte om door te zetten. Wat heb jij nodig om door te kunnen zetten? En welke tips heb je voor mij om meer luiheid te creëren?

Meer lezen over gerelateerde onderwerpen:
Prioriteit boven tijd
Hoe om te gaan met stress? 7 Praktische tips!
Vaste routines zijn noodzakelijk
Even lekker chillen! 4 korte oefeningen voor een bewust ontspanningsmoment


Reageer

Naam

Antispam (vul hier 'ja' in)


11-07-2017 - 15:28:49

Elleke

Dat klinkt goed, Margriet! Handige en leuke tips. :)


11-07-2017 - 15:08:42

margriet

Ha Elleke,

Je blog net gelezen. Het helpt mij om een keukenwekker te zetten op b.v. een half uur en dan achter de pc te gaan zitten of een vervelende klus te klaren. Zo laat ik me minder snel af leiden.

Meer luiheid creëren: met een relaxstoel in je tuin of balkon zitten. Omdat je benen lekker hoog liggen kost het meer moeite om eruit te komen en blijf je daardoor langer liggen. Of een hangmat....

 

 


17-05-2017 - 17:33:21

Elleke

Dankjewel voor je reactie, Bibi! Loslaten is een mooi woord voor het tegenovergestelde van doorzetten. Die ga ik gebruiken. :)


16-05-2017 - 20:22:05

Bibi

Lui klinkt inderdaad wat negatief.  Loslaten past voor mij beter tegenover doorzetten.  Dat loslaten doe je dan in een pauze maar tijdelijk.  

 

Voor mij is het, net als voor jou, ook een uitdaging.  Bedankt voor je interessante beschouwing van deze uitdaging.  

Elleke Boot
06 1043 3635
info@ellekeboot.nl

LinkedInPinterestTwitterGoogle+ GRATIS Kennismaking
Doelgerichte coachinG
website maken