Individuele coaching Groep Workshop Doen wat ik wil - voor het veranderen van een gewoonte in je dagelijks leven Presentatie - Doorbreek je sollicitatiegewoontes Groepsgesprek Elleke Boot - Workshop Workshop Doen wat ik wil - Handvatten voor het veranderen van een gewoonte in je dagelijks leven
drs. Elleke Boot - Coaching

Om hulp vragen: maak het jezelf gemakkelijk

01-08-2017

Om hulp vragen: maak het jezelf gemakkelijk 

Wil je mij helpen? 4 woorden. Hoe vaak spreek jij deze uit? Het vragen om hulp vinden we vaak lastig. Hoe komt dat? Wanneer kun je om hulp vragen? Aan wie? Hoe? Op deze vragen krijg je antwoord.

Ik ben opgevoed met dat je jezelf moet zien te redden. Mee eens. Erg handig om zelfstandig te zijn. Ik red mezelf dan ook prima. Alleen… soms is het een stuk prettiger en een stuk meer ontspannen om ergens niet alleen voor te staan. Om hulp te krijgen. En dan komt de uitdaging: om hulp vragen. Inmiddels lukt het mij aardig. Het gaat me steeds wat beter af, maar het gaat niet vanzelf. Dat zie ik ook bij de mensen om mij heen. Om hulp vragen is voor velen lastig. En voor jou?

Waardoor is het zo moeilijk om om hulp te vragen?

Een aantal redenen:

Ik vind het overigens juist krachtig om aan te geven dat iets je niet lukt of fijner is om samen te doen, ook al wordt vaak door de persoon zelf als ‘zwak’ ervaren.

Wanneer moet ik om hulp vragen?

Allerlei redenen om het niet te doen. Toch is het regelmatig fijn om er niet alleen voor te staan.

Je kunt bij jezelf opmerken wanneer het handig is om hulp te vragen. Er zijn daar een aantal graadmeters voor:

De valkuil is om pas te vragen op het moment dat je het écht niet meer ziet zitten om iets zelf/alleen te doen. Als de bom, als het ware, barst. Daarom is het de kunst om iemand om hulp te vragen op het moment dat het nog ontspannen voor je is. Dan is het ook niet zo erg als de ander zegt ‘nee, het komt nu niet uit’. Je hebt nog de ruimte om naar iemand anders te gaan of een andere oplossing te vinden.

Twee voorbeelden over vragen van hulp, voordat de bom barst

Ik organiseerde een surpriseparty voor een vriendin. Om te checken of een andere goede vriendin van haar de ideeën ook leuk vond, nam ik contact met diegene op. Zij was enthousiast en vroeg: ‘Zal ik je helpen met organiseren?’ Dat vond ik fijn! Vervolgens was ik vooral zelf ermee bezig, terwijl ik ook druk was met andere dingen. Wel hield ik haar op de hoogte. Op een gegeven moment appte zij: ‘Zal ik dat mailtje sturen?’ Ik slaakte een zucht van opluchting: graag! Toen pas merkte ik dat ik teveel hooi op mijn vork had genomen en al veel eerder meer aan haar had kunnen vragen. Dat heb ik aangegeven en ik ben meer gaan vragen. Daarna voelde de organisatie niet meer als een last en kon ik genieten van de voorpret. Óók aangeboden hulp aannemen kan lastig zijn en is heel waardevol.

Mijn partner en ik zijn al enkele jaren aan het verbouwen. Dat betekent dat we regelmatig veel zooi hebben wat naar het grofvuil gebracht mag worden. Daar hebben we allebei een hekel aan. Vrienden van ons vinden het juist leuk om te doen. Zij ruimen graag op en staan met plezier voor mensen klaar. Als ik heb verteld dat we met tegenzin afval hebben weggebracht, dan zeggen zij: ‘Waarom heb je ons niet gebeld?’ Tegenwoordig vraag ik hen of zij tijd en zin hebben om naar het grofvuil te gaan. Altijd voel ik mij bezwaard. Ik heb deze hulp immers niet écht nodig. Elke keer reageren ze vriendelijk en geven ze aan of ze wel/niet willen gaan. En elke keer is het een enorme luxe als zij met een glimlach ons afval wegbrengen. Is het nodig? Nee. Is het fijn en ontlastend? Zeker!

Dus… wanneer om hulp vragen

Wie kan ik om hulp vragen?

Eigenlijk is de vraag: wie niet?

Je kunt het vragen aan iemand van wie jij op dat het moment het liefst hulp krijgt. Misschien is het de buurman bij het vertillen van een zwaar meubelstuk, omdat je diegene toevallig tegenkomt. Misschien is het een familielid, waarvan je weet dat diegene het nooit erg vindt om je ergens naartoe te brengen (en jij geen auto hebt). Misschien een vriend(in), waarvan je weet dat hij/zij altijd voor je klaarstaat. Misschien is het een onbekende, die jou kan helpen bij het instappen van de bus.

Van wie wil jij hulp in deze situatie? Vragen staat altijd vrij!

Hoe kan ik om hulp vragen?

Mensen vragen jou vast ook om hulp. Hoe doen zij dat? Wat vind jij zelf prettig?
Er zijn verschillende manieren.
Je kunt iemand rechttoe rechtaan vragen: ‘Ik zit hiermee, wil je mij helpen?’
Je kunt uitgebreider uitleggen wat de situatie is: ‘Dit en dit is er gebeurd. Ik wil graag … doen en weet niet hoe dat aan te pakken. Wil jij voor mij …?’
Als je direct bent in je vraag, dan is voor de ander duidelijk wat je van hem/haar verwacht. Bij ellenlange verhalen, zonder duidelijke vraag, blijft de ander achter met gefronste wenkbrauwen: wilde hij/zij nou dat ik kom helpen of niet?
Ook bij twijfelachtige vragen, blijft de ander in het ongewis. Met twijfelachtige vragen bedoel ik: ‘Je hoeft natuurlijk niet te helpen. Ik red me ook zonder hulp. Het is wel zwaar, maar ik kán het op zich ook wel zelf.’ Dat klinkt misschien overdreven, maar komt met andere (meer verkapte) verwoordingen veel voor. Iemand wíl wel om hulp vragen, maar durft het niet en doet het daarom wel/niet/half.

Mijn advies is: wees duidelijk en eerlijk. Vertel waar je tegenaan loopt, wat dat met je doet en vraag dan aan de ander of diegene iets (maak concreet wat precies) voor je kunt betekenen. Je mag hierbij uiteraard benoemen dat je het lastig vindt om te vragen. Hier kun je ook mee beginnen: ‘Ik heb een vraag aan je en vind het lastig om deze te stellen.’ De kans is groot dat iemand alle begrip voor je heeft.

Wat als iemand niet wil helpen?

De meest voorkomende redenen om niet om hulp te vragen komen voort uit twee angsten:

  1. Afgewezen worden
  2. De ander belasten

1.    Stel je eens voor: iemand stapt op je af met de vraag om diegene te helpen. Wat denk jij dan? ‘Nee! Ga weg!’ Of: ‘Hmm… ik zal eens kijken wat ik kan doen.’ Als er geen conflictueuze situatie is, waarschijnlijk dat laatste. Bedenk: mensen staan graag voor anderen klaar. Vaak is het zelfs een eer als iemand je om hulp vraagt: diegene voelt zich vrij genoeg bij jou om zich kwetsbaar op te stellen en blijkbaar kun jij iets wat de ander niet kan. Mensen helpen graag!

2.    Misschien komt het op dat moment niet uit om jou te helpen of vindt diegene zichzelf niet geschikt of is er een andere reden om niet te willen helpen. Dat kan. Bedenk dan: iedereen is voor zichzelf verantwoordelijk. Iemand kan ervoor kiezen om ‘nee’ te zeggen. Ook ‘nee’ zeggen vinden veel mensen lastig. Jij kunt iemand daarbij helpen door de ‘nee’ te accepteren en op zoek te gaan naar een andere oplossing.

Ga jij de gewoonte om alles zelf te doen doorbreken? Welke eerste stap zet jij in het vragen om hulp? Laat het weten in een reactie en je krijgt gegarandeerd een reactie van mij op je bericht.

Meer lezen over gerelateerde onderwerpen:
- In kleine stapjes steeds meer om hulp vragen
Hoe kom ik voor mezelf op?
Assertief: jezelf steeds meer uitspreken
Wat is assertief reageren? 5 Tips om jezelf op assertieve wijze uit te spreken


Reageer

Naam

Antispam (vul hier 'ja' in)


01-08-2017 - 13:15:43

Elleke

Dankjewel, Maia! Leuk dat je mij volgt en fijn om te horen dat het artikel je aanspreekt. :)


01-08-2017 - 13:04:41

Maia wouters

Goed artikel! Lekker bezig elleke! Leuk om te zien en iedere keer weer te lezen. Groetjes Maia

Elleke Boot
06 1043 3635
info@ellekeboot.nl

LinkedInPinterestTwitterGoogle+ GRATIS Kennismaking
Doelgerichte coachinG
website maken