Individuele coaching Groep Workshop Doen wat ik wil - voor het veranderen van een gewoonte in je dagelijks leven Presentatie - Doorbreek je sollicitatiegewoontes Groepsgesprek Elleke Boot - Workshop Workshop Doen wat ik wil - Handvatten voor het veranderen van een gewoonte in je dagelijks leven
drs. Elleke Boot - Coaching

Wat is de functie van uitstellen?

20-03-2018
Uitstellen. Volgens Tim Urban doen we het allemaal. Wanneer stel jij uit? Wat levert het uitstellen jou op?

Zoveel redenen om iets niet te doen

Ik heb besloten om een blog te schrijven over uitstellen. Geloof het of niet. Het schrijven hiervan heb ik meerdere keren uitgesteld. Ik had er allerlei redenen voor:

En er waren vast nog meer redenen om niet deze blog te schrijven…

Krachtige redenen om het wel te doen

Op zich waren de redenen om de blog wel te schrijven sterker:

Het zijn misschien minder redenen dan het uitstellen, maar de pro-argumenten zijn vele malen sterker dan de con-argumenten. Uitstellen roept bij mezelf enorme irritatie op. Iets blijft malen in mijn hoofd, wat pas stopt op het moment dat ik het gedaan heb. In gedachten heb ik de klus dus al heel vaak gedaan, maar in de praktijk doe ik niks.

Waarom blijf je dan uitstellen?

Het antwoord zit hem in beloning. Uitstellen doe je op het moment dat je ergens geen zin in hebt. De oorzaak kan zitten in dat je het simpelweg stom vindt om te doen. Het kan ook dieper gaan: dat je (faal)angst hebt of een negatieve overtuiging, die ervoor zorgt dat je niet doet wat je zou willen doen. 

We gaan terug naar het ‘stom vinden’. Je hebt ergens geen zin in. Dat is de reden dat je uitstelt. Daar niet mee aan de slag gaan, is dan een beloning. Ondanks dat je irritatie voelt naar jezelf, is het fijn om niet te doen wat verstandig is. Hetgeen je op dat moment wel gaat doen, is simpelweg leuker. Je kiest voor directe behoeftebevrediging.

Een voorbeeld. Administratie. Als er iet is wat ik stom vind, is dat het wel. Ik stel het dan ook altijd zo lang mogelijk uit. Al het andere wat ik doe lijkt belangrijker dan de administratie. Totdat een deadline in zicht komt, zoals de kwartaalaangifte van de omzetbelasting. Ik plan een dagdeel in om eraan te werken. Dan moet ik er wel mee aan de slag gaan. Zou je denken… Maar nee. ‘Even mijn e-mail bekijken en beantwoorden. Social media checken is belangrijk. Hmm… interessant filmpje. Ik heb inspiratie voor een blog! Laat ik dat benutten en een blog gaan schrijven. Achja, gelijk publiceren is wel zo handig. De plantjes hangen er verlept bij. Laat ik die water geven.’ Voor ik het weet is de dagdeel gevuld. Ik heb allerlei beloningen ontvangen: niet het rotklusje hoeven doen, allemaal andere werkzaamheden afgevinkt, plantjes blij.

Een nadeel… van die administratie ben ik nog niet af. Even diep ademhalen en dan toch maar eraan beginnen. Paar uur later: een voldaan gevoel en een leger hoofd. Heh heh, daar ben ik vanaf.

Wat stel jij altijd uit?

Ben je ondernemer en loop je regelmatig tegen uitstelgedrag? Neem dan contact met mij op. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek denk ik met je mee over wat jij nodig hebt om dit te veranderen.

 

Meer lezen over gerelateerde onderwerpen:
- Wees je eigen cheerleader: beloon jezelf voor extra motivatie
De gewoonte van uitstellen omzetten in actie ondernemen
Om door te zetten heb je luiheid nodig
Hoogsensitief en ondernemer. Voor- en nadelen


Reageer

Naam

Antispam (vul hier 'ja' in)

Elleke Boot
06 1043 3635
info@ellekeboot.nl

LinkedInPinterestTwitterGoogle+ GRATIS Kennismaking
Doelgerichte coachinG
website maken