Individuele coaching Groep Workshop Doen wat ik wil - voor het veranderen van een gewoonte in je dagelijks leven Presentatie - Doorbreek je sollicitatiegewoontes Groepsgesprek Elleke Boot - Workshop Workshop Doen wat ik wil - Handvatten voor het veranderen van een gewoonte in je dagelijks leven
drs. Elleke Boot - Coaching

Wat is het verschil tussen een verslaving en een gewoonte?

07-02-2017

Wat is het verschil tussen een verslaving en een gewoonte?

Iedereen heeft gewoontes. Een gewoonte en een verslaving liggen echter dicht bij elkaar. Wat is het verschil? Wanneer ga je naar een gewoontecoach en wanneer naar een afkickkliniek?

Wat is een gewoonte?

Een gewoonte is iets wat je vanzelf, zonder erover na te denken, doet. Deze handelingen verricht je dagelijks. Je kan bijvoorbeeld denken aan:
Na het opstaan beginnen met een kop koffie.
Altijd dezelfde route naar je werk reizen.
Elke avond voor het slapen gaan een hoofdstuk uit een boek lezen.
De dag zit vol met gewoontes. Daar is niks mis mee en we hebben het zelfs nodig. Het geeft ons houvast en het scheelt in het aantal keuzes die we anders extra zouden moeten maken.

Gevolgen gewoonte

Gewoontes kunnen een positieve uitwerking op je leven hebben. Elke dag dezelfde route naar je werk nemen, zorgt ervoor dat je daar niet over na hoeft te denken. Lezen voor het slapengaan is een ritueel, waarbij jij ontspant en lekker inslaapt. En dat ene kopje koffie geniet je van. Zo lang een gewoonte bij je past en jij je daar goed bij voelt, is dat iets wat een fijn en vertrouwd onderdeel van je dagelijks leven is. Pas op het moment dat je merkt dat je het anders wilt, dat je een andere behoefte hebt en deze wilt vervullen, wordt het tijd om bij mij aan de bel te trekken. Dan ga je aan de slag met het eigen maken van nieuw, gewenst, gedrag.

Wat is een verslaving?

Volgens het Trimbos instituut is dit de definitie: ‘Bij verslaving is 'willen' veranderd in 'moeten' gebruiken. Een ander woord voor verslaving is 'afhankelijkheid'. Afhankelijkheid kun je opdelen in geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid.’ (Bron: https://www.drugsinfo.nl/publiek/verslaving)

Als het gaat om alcohol of drugs, dan is dit vrij duidelijk. Iemand die dagelijks een glaasje wijn bij het eten drinkt, kan het best missen wanneer hij/zij dat eens overslaat. Het kan echter een obsessie worden: iemand ‘wil’ niet dagelijks een glaasje wijn drinken, maar ‘moet’ dagelijks alcohol hebben. Dan spreekt men van verslaving. Als het gaat om koffie of suiker, dan is de scheidingslijn vager. Je kan eraan verslaafd zijn en geen dag zonder willen, maar de gevolgen daarvan zijn minder hevig en je kan met behulp van een gewoontecoach je gedrag veranderen. Daarover lees je straks meer. 

Gevolgen verslaving

Een verslaving heeft veelal gevolgen op alle facetten van iemands leven:

Bij een gewoonte zijn deze gevolgen er niet of in veel mindere mate.

Kan ik als ik verslaafd ben terecht bij een gewoontecoach?

Dat ligt eraan. Een drietal voorbeelden.

1. Voor mensen die roken is dat veelal een verslaving, zowel geestelijk als lichamelijk. Ga je dan naar een gewoontecoach of een specialist voor stoppen met roken? Die keuze is aan jou. Ik kan als coach met jou onderzoeken wat de achterliggende reden van het roken is en een plan maken hoe dit af te bouwen. Daarbij ligt de focus op de geestelijke afhankelijkheid. Mocht je juist de behoefte hebben om handvatten te krijgen in hoe van de lichamelijke afhankelijkheid af te komen, dan raad ik je een specialist aan op het gebied van stoppen met roken.

2. Je hebt een ongezonde leefstijl en eet teveel suiker op een dag. Toch kan je hier van afkicken met behulp van een gewoontecoach door jezelf een andere -wél gezonde- gewoonte aan te leren. Soms liggen er echter psychische problemen aan de grondslag van je gedrag. Dan is het noodzaak om déze aan te pakken, in plaats van de uitwerking daarvan. Hiervoor word je dan doorverwezen naar een specialist.

3. Je wilt graag meer tijd hebben voor jezelf. Je hebt het gevoel verslaafd te zijn aan hard werken en het hebben van een hoog stresslevel, wat je leven negatief beïnvloed. Hiervoor kan je naar een gewoontecoach gaan om je leven op een andere, wenselijke, manier vorm te gaan geven.

Dus…

Een gewoonte en een verslaving liggen dicht bij elkaar. Bij een verslaving hebben de gevolgen vaak een negatieve invloed op je leven. Gewoontes die bij jou passen hebben juist een positieve invloed. Merk je dat je van je verslaving af wilt komen of een gewoonte wilt veranderen? Neem dan contact met mij op. Ik denk graag mee of je bij mij aan het juiste adres bent en anders verwijs ik je door naar iemand anders die jou kan begeleiden naar de gewenste leefstijl!

Meer lezen over gerelateerde onderwerpen:
- Wat is de functie van uitstellen?
Goede voornemens: waarom is het zo lastig om deze vol te houden?
- Wie gaat jou steunen?
- Vanuit angst naar vertrouwen


Reageer

Naam

Antispam (vul hier 'ja' in)


06-04-2018 - 10:48:52

Elleke Boot

Hoi dr einstein,
Ik ben benieuwd: wat klopt er volgens jou niet?
Het is niet mijn bedoeling om verkeerde info te verspreiden. Ik ga zorgvuldig om met wat ik plaats. Dus mocht je iets lezen wat niet klopt, dan hoor ik graag van je wat dat is en wat er volgens jou wel kloppend is. Laat het gerust weten in een reactie of door contact met mij op te nemen.


02-04-2018 - 11:53:30

dr einstein

klopt niet

Elleke Boot
06 1043 3635
info@ellekeboot.nl

LinkedInPinterestTwitterGoogle+ GRATIS Kennismaking
Doelgerichte coachinG
website maken