Privécoaching Coachen van een volle zaal Coaching Workshop 'Doen wat ik wil'

Wat is hoogsensitiviteit? – deel 3

Hoogsensitief - Elke van Hoof

In de eerste twee delen heb je gelezen wat hoogsensitiviteit is en wat de kenmerken zijn. In dit derde en laatste deel gaan we kijken naar hoe om te gaan met je hoogsensitiviteit, hoe dat te doen in combinatie met werk en waarom een HSP’er sneller stress ervaart. De literatuur is een samenvatting van het boek Hoogsensitief-Wat je moet weten, geschreven door Elke van Hoof.

Hoe om te gaan met HSP?

Zelfregulatie. Weten wat er bij jou werkt bij een emotionele reactie op de overprikkeling zorgt ervoor dat je dit toe kan passen als het nodig is. Bij mij werkt het om de emoties eerst volledig toe te laten (in plaats van ze overdreven te vinden en weg te duwen) en daarna rationele gedachten ertegenover te zetten.

Zelfzorg. Door bijvoorbeeld voldoende te bewegen.

Zelfdiscipline. Door hetgeen jij nodig hebt structureel te doen.

De tijd nemen om stil te staan en te reflecteren, om zo de prikkels in je hersenen onder controle te houden. (p. 127)

Je brein vullen met positieve gedachten. HSP’ers hebben veelal de neiging om de negatieve ervaringen te onthouden, omdat deze intens bij hen binnenkomen. Je kan de wereld positiever gaan zien aan de hand van een oefening: schrijf dagelijks drie positieve dingen op en herlees deze de volgende ochtend. Je zal merken dat je dan meer gelukzoekend gedrag zal gaan vertonen en de wereld positiever gaat ervaren.

Beweging is extra belangrijk voor mensen met HSP, omdat dit de hersenregio fit houdt en het stress reguleert.

HSP en werk

HSP’ers zijn vaak de eersten die lijden onder een verstoorde werksfeer, omdat zij de informatie dieper verwerken. Als leidinggevenden de hoogsensitieve werknemer en wat zij aangeven serieus nemen, dan kan de HSP’er zeer waardevolle informatie geven over hoe het gaat op de werkvloer wat betreft rechtvaardigheid, vertrouwen en samenwerking.

Wanneer komt een HSP’er goed uit de verf op het werk?

Voorspelbare werkomgeving, die inzet op het verminderen van overprikkeling en stressgerelateerde klachten.

Gemiddeld genomen kiezen de meeste HSP’ers voor werk in de non-profitsector. Wat hier de reden van is, moet nog onderzocht worden.

Bij een lage werkdruk uiten mensen met HSP meer creativiteit. (Bij een hoge werkdruk, verdwijnt deze creativiteit.)

Bij een positieve werksituatie zal een HSP-medewerker uit zichzelf extra taken uitvoeren.

HSP’ers zijn goed in prosociaal gedrag. Dat is een helpende actie die een ander voordeel oplevert zonder dat het de helpende direct voordeel oplevert. Dit maakt HSP’ers vaak een onmisbare schakel in organisaties.

Geef de HSP’er de ruimte om informatie te verwerken, voordat hij/zij reageert op je verzoek.

Laat HSP’ers samenwerken, waarbij alle deelnemers invloed hebben op het resultaat en het proces. Daarbij zijn gelijkwaardigheid, wederkerigheid en openheid voorwaarden.

Geef HSP’ers hersteltijd. Bijvoorbeeld door uit te rusten, een routinetaak uit te voeren of naar een prikkelarme omgeving te gaan.

Geef HSP’ers activiteiten die bijdragen aan hun zelfontplooiing, waarbij ze uitdaging hebben met haalbare doelen.

‘HSP’ers met een verhoogde kwetsbaarheid ondersteun je door gerichte coaching.’ (p. 154)

HSP en stress

Elke van Hoof schrijft: ‘Overprikkeling staat eigenlijk synoniem voor stress. Stress heeft een positieve en negatieve kant. Het maakt ons alerter en daadkrachtiger. (…) Er is dus niets mis met stress in ons leven.’(p. 28) Lichamelijk gebeurt er van alles bij stress, zonder dat we daarbij na hoeven te denken. Hierbij zorgt ons lichaam ervoor dat na een piekmoment er ook weer rust komt. Soms volgen de piekmomenten elkaar echter op en is er te weinig hersteltijd. Dit is wat iedereen kan overkomen. Alleen zijn HSP’ers hier door hun gevoeligheid voor overprikkeling extra vatbaar voor. Vaak hebben mensen het niet door als de stress bij hen opbouwt, maar de omgeving wél. Juist voor HSP’ers is het advies om te luisteren naar de omgeving. Als zij aangeven dat ze merken dat je gestrest/overprikkeld overkomt: ook al merk je het zelf nog niet, zorg dan voor ontspanning en rust om te herstellen en erger te voorkomen.

HSP’ers hebben een verhoogde kans op een burn-out, omdat zij sneller stress ervaren en de prikkelverwerking anders verloopt. Het is echter niet zo dat elke HSP’er burn-out raakt. De werkomgeving en hoe diegene er zelf mee omgaat hebben er tevens invloed op.

Uit deze zin blijkt het belang van hoe iemand omgaat met zijn/haar eigen HSP: ‘Uit eigen onderzoek is gebleken dat mensen die hun HSP als een talent beschouwen significant meer veerkracht hebben dan zij die dat niet doen.’ (p. 147) Dus ben jij HSP? Dan is het aan jou de uitdaging om te leren omgaan met je hoogsensitiviteit om gebruik te kunnen maken van je talenten!

Bron: van Hoof, E. (2016) Hoogsensitief. Wat je moet weten. Leuven, België: Uitgeverij LannooCampus

Wil je het boek helemaal lezen? Bestel hem dan direct!

Hoe ga jij om met je hoogsensitiviteit? En wat vind jij dat nodig is voor een HSP op het werk? Laat het weten in een reactie!


Loop je regelmatig tegen overprikkeling aan? Neem dan contact met mij op. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek denk ik met je mee over wat jij nodig hebt.


Meer lezen over gerelateerde onderwerpen:

Wat is hoogsensitiviteit? – deel 1
Wat is hoogsensitiviteit? – deel 2
Hoogsensitief en ondernemer. Voor- en nadelen
Hoe om te gaan met stress? 7 Praktische tips!

31-01-2017 Deel


(vul hier 'ja' in)
Maak een blog op je website met Websitemachine.nl