Privécoaching Coachen van een volle zaal Coaching Workshop 'Doen wat ik wil'

Wat is hoogsensitiviteit? – deel 1

Hoogsensitief - Elke van Hoof

Over hoogsensitiviteit, veelal HSP genoemd, is van alles gezegd en geschreven. Er is echter nog maar weinig onderzoek naar gedaan. Elke van Hoof is klinisch psycholoog en gespecialiseerd in psychodiagnostiek, trauma, stress en burn-out. Zij doet wetenschappelijk onderzoek naar HSP en heeft een boek geschreven: Hoogsensitief – Wat je moet weten. Dit is een samenvatting van eerder uitgevoerde onderzoeken met feiten, nieuwe onderzoeksresultaten en toekomstige onderzoekstrajecten. Daarnaast geeft zij een aantal adviezen voor professionals, die cliënten met HSP begeleiden.

Waarom blogs over HSP?

Ik ben zelf hoogsensitief en weet daardoor welke impact dat kan hebben op je leven. Het is voor mij een lust en een last, omdat het voor- en nadelen met zich meebrengt ten opzichte van iemand die niet HSP is. Het boek met wetenschappelijke onderzoeken vind ik dan ook erg waardevol. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik mezelf op dit vlak nog een beetje beter begrijp en aan anderen uit kan leggen wat HSP is.

Daarnaast is het voor het veranderen van een gewoonte handig om je eigen kwaliteiten en uitdagingen te kennen. Vandaar dat ik een samenvatting heb geschreven van mijn belangrijkste bevindingen uit het boek van Elke van Hoof.

Hoogsensitiviteit is…

Hoogsensitieve personen ervaren de wereld op een andere, intensere manier. ‘Smaken, geuren, geluiden, bewegingen, kleuren, vormen, de sfeer in de groep: het komt veel sterker binnen bij een HSP’er.’ (p. 17) Dit komt doordat de informatie in de hersenen grondiger en nauwkeuriger wordt verwerkt. Hierdoor zijn zij sneller dan anderen overprikkeld. Deze overprikkeling kan ontstaan door zowel positieve stimuli, zoals een gezellig verjaardagsfeest, als negatieve, zoals verbouwingsgeluiden.

Elke van Hoof onderscheidt hierin 3 kenmerken:
Sensitiviteit: HSP’ers verwerken alle informatie op een diepere manier.
Overprikkeling: doordat de HSP’er teveel prikkels krijgt, voelt diegene zich onprettig.
Reactiviteit: de HSP’er raakt overspoeld door de overprikkeling en heeft hier een emotionele reactie op. De emotionele reactie is over het algemeen intenser dan bij iemand die niet hoogsensitief is. Dat kan positief zijn, een HSP’er kan bijvoorbeeld sneller lachen of geraakt worden door kunst. Ook kunnen negatieve emoties versterkt zijn, zoals intens verdrietig of enorm boos worden.

In artikelen wordt er veelal geschreven over de negatieve kanten van HSP. Elke van Hoof geeft aan dat hoogsensitiviteit geen aandoening, handicap of stoornis is, maar een aangeboren persoonlijkheidskenmerk. Daarbij bestaat ‘de’ hoogsensitieve persoon niet, de eigenschap wordt namelijk gekleurd door andere persoonlijkheidstrekken, ervaringen en de context waarin iemand zich bevindt. Oftewel: ‘HSP heb je niet, je bent het.’(p. 15)

Het verschil tussen hoogsensitief en hooggevoelig

Hoogsensitief en hooggevoelig worden vaak als hetzelfde gezien. Elke van Hoof geeft aan dat het echter wat anders is. Hoogsensitiviteit gaat over het verwerken van prikkels. Hooggevoeligheid is een emotionele reactie. Iemand die HSP is kan wel overemotioneel reageren, maar dat is deze reactie is geen signaal dat iemand hoogsensitief is.

5 Feiten over HSP op een rij

HSP staat voor Highly Sensitive Person, oftewel hoogsensitieve persoon. 1 op de 5 mensen, oftewel 20%, is hoogsensitief. Dus als je zelf geen HSP bent, dan weet ik zeker dat je wel hoogsensitieve mensen kent.

‘Je bent HSP, of je bent het niet’, geeft Elke van Hoof aan (p. 69). ‘Een beetje’ hoogsensitief zijn kan dus niet. Wel wordt er nog onderzocht waar precies de grens ligt.

Uit de onderzoeken is gebleken dat hoogsensitiviteit aangeboren is. Als iemand uit een gezin HSP is, dan is een van de ouders of beide dat ook.

Elke van Hoof geeft duidelijk aan dat HSP’ers geen extra zorg nodig hebben. Wel moeten zij zelf stappen ondernemen om ermee om te leren gaan.

Vaak wordt er van personen met HSP gezegd dat zij ‘niet kunnen stoppen met complex te doen’. In 2011 is uit onderzoek van Jadzia Jagielowicz aangetoond dat HSP’ers subtiele verschillen in de omgeving beter en sneller opvangen. Dat verklaart het ‘moeilijk doen’.

Bron: van Hoof, E. (2016) Hoogsensitief. Wat je moet weten. Leuven, België: Uitgeverij LannooCampus

Ik ben benieuwd of deze informatie nieuw voor je is? Zo ja, wat was er nieuw? Zo niet, waarvan was je al op de hoogte? Ik lees je reactie en eventuele vragen graag!

Volgende week lees je meer hierover. Dan komen de kenmerken van HSP aan bod en hoe je erachter kan komen of jij HSP bent. 

Wil je het boek lezen? Bestel hem dan direct!

COACHING HSP

Loop je regelmatig tegen overprikkeling aan?
Wil je naast je werk energie hebben voor leuke dingen?
Wil je een normaal leven zoals ieder ander leiden, ondanks je hoogsensitiviteit?

Neem dan contact met mij op. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek denk ik met je mee over wat jij nodig hebt.


Ik ben zelf hoogsensitief en ken de zoektocht naar een balans tussen een inspirerend leven en dealen met overprikkeling. Als coach steun ik je in je proces en reik ik handvatten aan.

 

Meer lezen over gerelateerde onderwerpen:
- Wat is hoogsensitiviteit? – deel 2
- Wat is hoogsensitiviteit? – deel 3
- Hoogsensitief en ondernemer. Voor- en nadelen
- Even lekker chillen! 4 korte oefeningen voor een bewust ontspanningsmoment

17-01-2017 Deel


(vul hier 'ja' in)
Tjitske

Het verschil tussen hoogsensitief en hooggevoelig is een taalkwesties die alleen in België speelt. De term hooggevoelig is in België namelijk wat wij overgevoelig noemen.

 

 

Maak een blog op je website met Websitemachine.nl