Privécoaching Coachen van een volle zaal Coaching Workshop 'Doen wat ik wil'

Welke rollen (h)erken jij in jezelf?

Welke rollen (h)erken jij in jezelf?


Iedereen heeft meerdere rollen in zichzelf, waar je vanuit reageert. Deze zijn in iedereen aanwezig en wisselen elkaar af. Waarschijnlijk heb je een voorkeur voor een bepaalde rol en een andere rol die je onderdrukt. Welke rol is bij jou het meest zichtbaar?

In de Happinez-scheurkalender van 25 december 2015 worden 4 rollen beschreven. 

Kritische volwassene

‘De criticus wil je voor je fouten behoeden,’ staat op de scheurkalender van de Happinez (25-12-2015) beschreven. De Kritische volwassene is degene die tegen je zegt: ‘Dit doe je niet goed.’ Of ‘Dit kan beter.’
+ Vanuit deze rol wil jij het beste in jezelf naar boven halen.
- Dit kan echter ook belemmerend werken. Door de kritische toon bestaat de kans dat je dichtklapt of een enorme druk voelt. Deze druk komt echter vanuit jezelf.

Onverantwoordelijke kind

Het speelse in jezelf, waarbij je lekker doet waarin je zin hebt, wordt beschreven als Onverantwoordelijke kind: ‘Het kind wil spelen en scheppen.’ (Bron: Happinez-scheurkalender, 25-12-2015) Hierbij laat je alles los en vervul je de behoefte die op dat moment aanwezig is.
+ Dit werkt stimulerend en geeft een bevrijdend gevoel. Ook komt je creativiteit op gang.  
- Deze rol kan tegen je werken, bijvoorbeeld als je verantwoordelijkheden niet op je neemt. 

Angsthaas

Ieder mens heeft te maken met angst. ‘Je angst is om je te beschermen.’ (Bron: Happinez-scheurkalender, 25-12-2015) De mate waarin en waarvoor je bang bent verschilt per persoon.
+ De beschermende factor van de Angsthaas behoed je voor gevaren.
- Onnodige angst zorgt ervoor dat je uitdagingen uit de weg gaat. 

Held(in)

‘Je Held(in) is er om nieuwe paden in te slaan.’ (Bron: Happinez-scheurkalender, 25-12-2015) Vanuit je gevoel van overwinning ga je nieuwe uitdagingen aan en durf je het onbekende tegemoet te treden.
+ Vanuit deze rol kan je jezelf verder ontwikkelen.
- Zoals het spreekwoord luidt: hoogmoed komt voor de val. Als je te hard van stapel loopt, kan de Angsthaas of de Kritische volwassene zijn kop opsteken. 

Welke rol is bij jou het meest zichtbaar? En welke laat je weinig toe?

07-03-2017 Deel


(vul hier 'ja' in)
Maak een blog op je website met Websitemachine.nl