Individuele coaching Groep Workshop Doen wat ik wil - voor het veranderen van een gewoonte in je dagelijks leven Presentatie - Doorbreek je sollicitatiegewoontes Groepsgesprek Elleke Boot - Workshop Workshop Doen wat ik wil - Handvatten voor het veranderen van een gewoonte in je dagelijks leven
drs. Elleke Boot - Coaching

De kunst van minimalisme: het positieve effect van spullen weggooien

23-05-2017

De kunst van minimalisme: het positieve effect van spullen weggooien

Heb jij ook de gewoonte om veel te bewaren? Ik wel. Zelfs na meerdere verhuizingen kom ik nog spullen tegen, die ik al jaren niet heb gebruikt. Waarom is het zo lastig om spullen weg te doen? En waarom is het juist enorm fijn om die stap wel te zetten?

Minder ruimte

Toen ik ging samenwonen zijn we van twee kleine appartementen in een gezinswoning getrokken. Een veel groter huis. Alleen… die gingen we helemaal verbouwen. Hierdoor hadden we juist weinig ruimte voor spullen. Daarom besloot ik alleen mee te nemen wat ik nodig zou hebben. Voor de rest heb ik bij mijn moeder op zolder tassen en dozen gestald. Mijn partner heeft hetzelfde gedaan.

Minder spullen

Ik kwam erachter dat ik het heerlijk vond om weinig spullen in huis te hebben. Ik had vele male minder nodig dan ik van tevoren dacht. Op weinig vierkante meter ervoer ik veel ruimte. Alleen mijn kledingkast was nog krap. Daarom besloot ik deze op te gaan ruimen. In twee jaar tijd heb ik dat drie maal gedaan. En alle keren kon ik weer meer wegdoen. Kleding die ik bewaarde voor het geval ik een verkleedfeestje zou krijgen of als ik het toch weer zou passen of toch weer leuk zou vinden of omdat het zo handig is om een zwart shirt te hebben (terwijl ik die nooit droeg). Ook al vond ik het lastig om afstand van mijn kleding te nemen, ik deed het telkens weer. Wat luchtte dat op! Letterlijk meer ruimte in mijn kast, maar ook minder keuze en alles wat er ligt/hangt vind ik leuk en pas ik. Ik ben dit door gaan zetten. De weinige kasten die er stonden, heb ik open gedaan en ben ik uit gaan pluizen. Wat kon er veel weg! Echt verbazingwekkend. Elke keer kostte het mij moeite om de spullen los te laten en elke keer leverde het een enorme ruimte en voldoening op om het wel te doen.

Nieuwe gewoonte

De spullen bij mijn moeder staan er nog steeds. Binnenkort ga ik deze eens goed doorspitten en zo min mogelijk verhuizen naar mijn eigen huis. Ik weet zeker dat ik er blocnotes vol met aantekeningen van mijn studies tegen zal komen en iets wat ooit praktisch leek, maar wat ik nooit gebruik.

Mijn nieuwe gewoonte is alleen bewaren wat ik écht wil hebben!

Wat weggooien moeilijk maakt

Wat het wegdoen van spullen fijn maakt

Tips bij het weggooien van spullen

  1. Wil je wel weggooien, maar blijft de drempel te hoog? Stop dan deze spullen in een doos/tas en bewaar ze nog een jaar. Heb je niks uit de doos gemist? Gooi hem dan weg, zonder erin te kijken.
  2. Wil je iets wel wegdoen, maar ben je bang het te missen? Bijvoorbeeld omdat er een mooie herinnering aan vast zit. Maak van deze spullen foto’s en maak er een mooi foto-album van.
  3. Vind je het zonde om weg te gooien? Verkoop je spullen dan via internet of op rommelmarkten. Weggeven aan goede doelen en kringloopwinkels kan ook. Of biedt het aan vrienden/familie aan, misschien ken je iemand die er wel blij van wordt.
  4. Gebruik je iets niet, maar wil je het toch houden? Maak er dan iets nieuws/zinvols van of zet het als een pronkstuk neer.

Welke tips heb jij om het wegdoen van spullen gemakkelijker te maken? Laat het mij weten in een reactie!

Ter inspiratie

Boeken

Meer lezen over gerelateerde onderwerpen:
- Wat is de functie van uitstellen?
Om door te zetten heb je luiheid nodig
Welke rollen (h)erken jij in jezelf?
Prioriteit boven tijd


Reageer

Naam

Antispam (vul hier 'ja' in)

Elleke Boot
06 1043 3635
info@ellekeboot.nl

LinkedInPinterestTwitterGoogle+ GRATIS Kennismaking
Doelgerichte coachinG
website maken