Individuele coaching Groep Workshop Doen wat ik wil - voor het veranderen van een gewoonte in je dagelijks leven Presentatie - Doorbreek je sollicitatiegewoontes Groepsgesprek Elleke Boot - Workshop Workshop Doen wat ik wil - Handvatten voor het veranderen van een gewoonte in je dagelijks leven
drs. Elleke Boot - Coaching

Assertief: jezelf steeds meer uitspreken

06-06-2017

Assertief in contact staan met mensen 

Assertiviteit gaat vaak over voor jezelf opkomen. Wat mij betreft gaat het ook om uitspreken wat er in je omgaat. Om dit te leren werkt het, net als bij het veranderen van andere gewoontes, om kleine stapjes te zetten.

Heel fijn dat iemand assertief naar mij was

Ik zat in de trein ijverig Spaans te leren met de app van Duolingo. Om anderen niet te storen had ik mijn koptelefoon aangesloten. Ik vond het geluid wat zacht staan en zette deze harder. Duolingo ratelde enthousiast in het Spaans en ik kreeg bemoedigende bliepjes bij het geven van het juiste antwoord. Op een gegeven moment werd ik aangetikt door de vrouw naast mij. “Volgens mij staat je geluid aan,” zegt ze vriendelijk. Huh? Ik had toch mijn koptelefoon aangesloten? “Klopt. Sorry, dat was de reden dat ik oortjes in had gedaan. Blijkbaar gaat er iets niet goed. Dankjewel.” Na een check of ik wel de juiste plug-in had gebruikt (nu weet ik dat er in mijn telefoon echt maar één gaatje is voor een geluidskabeltje), bleek dat de stekker er niet goed in zat. Na deze aangedrukt te hebben, bleek het geluid aardig hard te staan.

Wat was ik blij dat deze dame mij aantikte en mij attendeerde op het geluid wat ik aan had staan. Anders had ik een volle coupé voor 20 minuten gestoord met bliepjes en Spaanse woordjes. Wat mij betreft valt wat zij deed in de categorie Assertiviteit. Ze sprak op een vriendelijke manier uit wat ze waarnam. Misschien irriteerde zij zich er al een aantal minuten aan, maar dat was niet te merken aan haar intonatie. Blijkbaar sprak ze op tijd uit wat haar dwars zat. Misschien was er helemaal geen sprake van irritatie en wilde ze mij behoeden voor een gênante situatie. Kan ook. In ieder geval was ik blij met wat ze zei.

Assertief is ook uitspreken wat je denkt

Deze vorm van assertiviteit wordt vaak vergeten. We denken al gauw dat je assertief bent als je je grenzen aangeeft. Dat is ook zeker het geval. Alleen die kleine momenten tussendoor, zoals in de trein aangeven dat iemand haar geluid aan heeft staan, is óók jezelf uitspreken en óók een vorm van assertief zijn. Juist als je deze kleine uitspraken tussendoor beheerst, is het een stuk gemakkelijker om jezelf uit te spreken bij grensoverschrijdend gedrag. Ga maar na. Wat is gemakkelijker:

1.    Tegen een onbekend persoon zeggen: er zit wc-papier aan je schoen.
2.    Tegen een (on)bekend persoon zeggen: ik vind de manier waarop je tegen mij praat respectloos.

Daar waar emotie bij komt kijken, is de uitdaging groter. Herkenbaar?

Stap voor stap assertiever

Bij assertiviteit werkt het, net als bij het aanleren van ander gedrag, enorm goed om op te bouwen. Oftewel om kleine stapjes te zetten in je leerproces.
Welke klein stapje wil jij zetten om jezelf meer uit te spreken?
Je kunt denken aan:

Kies iets uit wat je niet te spannend vindt, maar waarbij je wel iets nieuws uitprobeert.

Jezelf uitspreken is dus wel degelijk aan te leren. Welke eerste stap helpt jou om jezelf meer uit te spreken? Laat het in een reactie weten om anderen te inspireren. En/of vraag mij gerust om advies!

Meer lezen over gerelateerde onderwerpen:
- Wat is assertief reageren? 5 Tips om jezelf op assertieve wijze uit te spreken
- Complimenten ontvangen: in 2 stappen je openstellen voor complimenten
- Waarom het zetten van kleine stapjes zo goed werkt bij het behalen van je doel
- Goede voornemens: waarom is het zo lastig om deze vol te houden?


Reageer

Naam

Antispam (vul hier 'ja' in)

Elleke Boot
06 1043 3635
info@ellekeboot.nl

LinkedInPinterestTwitterGoogle+ GRATIS Kennismaking
Doelgerichte coachinG
website maken